Muud lood
22.05.17

Siider – Mis? Miks? Millal?

Miks istutasid Rooma leegionärid vallutatud aladele õunapuid? Kui suur oli keskaegse sulase palk? Mida tegi Isaac Newton oma aias kasvavate õuntega? Järgnevalt võtame kokku siidri tekkeloo ning jagame tarkust, mida iga siidriaustaja peaks sellest värskendavast märjukesest teadma.


Siidri ajalugu

 

55. aastal ekr. istutasid Caesari leegionärid vallutatud aladele õunapuid. Siider oli roomlaste seas ülilevinud märjuke ning isegi Caesar nautis argipäevasele veinile siidrimaitselist vaheldust.

400. aastal, Pimedal keskajal, oli siidri käekäik üsna särav. Kuna veini jaoks vajalik viinamari põhjamaades ei kasvanud, siis kasvatati õunu ja valmistati siidrit. See kasvatas siidri populaarsust tohutult ning muutis ta Normandias ja Brittannias veini alternatiiviks.

Aastal 1066 tutvustas Normannide vallutusretk Inglismaale suure valiku uusi õunasorte, millest  kujunesid kiiresti välja lai valik siidreid. Inglismaa populaarseim jook oli tol ajal küll ale, kuid teist kohta hoidis kindlalt tõusnud siider.

1400 – 1800 aastail oli keskaegse Inglismaa sulase palk 3 – 4 pinti siidrit päevas. Sellest tulenevalt oli parima siidri pruulinud farmidel ka rohkem motiveeritud töötajad.

1620 aastal olid vähemalt maadeavastajatel prioriteedid paigas. Vaat, et koheselt alustati avastatud Ameerika aladel õunapuid istutama ja siidritehaseid püstitama.

1667 aastal pruulis Isaac Newton oma õunaaiasaadusega kanget siidrit.

1910 aastal jõustus mitmes riigis kuivseadus, mis sundis farmereid lõpetama siidriõunte kasvatamist.

1919  aastal sundis keeluseadus mitmeid siidritehaseid limonaadide ja karastusjookide peale.

Tänapäeval on siidri pruulimine ja tarbimine ülimalt populaarne. Levinud on “masstootmises” olevad siidrid ja suurt populaarsust koguvad ka käsitööpruulid.

Eestis on saadaval väga suur valik erinevaid siidreid. Neist levinuimad on Happy Joe, Kiss, Fizz, Kopparberg,  Saku Antvärki Pilvine Õun, Laimine Murakas ja Mesine Pirn. Laiast siidrite valikust leiad veel Somersby, Eccussoni ja Sherwoodi siidrid.


Siidri meelespea

 

Siider on läbi aegade olnud populaarsem, odavam ja kättesaadavam kui õlu. Alles hiljuti napsasid õlled esikoha enda kätte.

Sadu aastaid tagasi võis igaüks siidrit pruulida. Retsept koosnes õunte purustamisest ja kääritamisest.

Tänapäeval koosnevad siidrid väga paljudest erinevatest õuntest. Näiteks Strongbow British Dry siidrist võid leida 50 erinevat õunasorti.

Õunasortide maitsete segamine määrab ära kas siider on magus, kuiv, lääge või karge.

Paljud siidris kasutatavad õunad ei ole ei ilusad ega maitsvad, kuid toodavad ideaalset siidrit.

Pirnisiider kannab rahvuvaheliselt nime “perry”.

Siider koosneb suuremal osal õunamahlast. Ülejäänud koostisosad on vaid maitselisandiks.

Siider sobib ideaalselt toiduga ja toob tänu oma gaseeritusele välja rohkelt uusi maitseid.

Traditsiooniline õunasiider sobib hästi sealiha ja pehmete juustudega.

Pirnisiider sobib hästi salati, sinihallitusjuustu ja vinegrettiga.

Magusad või maitsestatud siidrid sobivad hästi magustoitudega.

Ühe klaasi siidri jaoks kulub umbes kolm õuna.

Siidri kangus algab  kolmest promillist ja lõppeb kümnega. Tavaline siider on umbes 6 – 8% vol.

Kui tavalisest siidrist jääb kanguse mõttes vajaka, siis destilleeritud siidrist saab teha brändit ja viskit.

Masstootmises olev siider valmib kahe kuni kolme päevaga. Käsitöösiider valmib kolme kuni 9 kuuga.

Suurimad siidritootjad on Inglismaa, Pranstsusmaa ja Hispaania.

Inglise siider on tihti jaemüügist leitav Sherwood, Longbow või Westons, kuid tõeliselt kodune siider “Scrumpy” on selle riigi lipulaev.

Prantsuse siidrid pärinevad Normandia ja Brittania aladelt.

Hispaanlased tõstavad “sidra”ga lati eriti kõrgele.  Happelistest õuntest valminud hapukas ja õllemaitseline siider on üks tõeline elamus klaasis.

Siidrit võib hoida toatemperatuuril, kuna selles peituvad kemikaalid hoiavad siidrit kaua ideaalses korras.

Enne tarbimist jahuta siidri temperatuuri, kuid mitte liiga palju. Külm siider kaotab oma maitsed.

 

Kui tahad teada millised tulemused koorusid välja Saku Antvärk Klubi siidridegustatsioonil,

siis loe sellest lähemalt siit.