Muud lood
30.08.17

Limonaad – kihiseva joogi mulisev meelespea

Sidrunimahl, suhkur ja vesi on tugevad kultuuritalad nii Ameerikas, Indias kui ka Prantsusmaal. Aga kuidas sai selline universaalne jook nagu “limonaad” üldse alguse ja kui palju erineb esimene limonaad tänapäevasest? Tuhlasime natukene raamatutes ja veebiavarustes ning saime teada nii mõndagi.


Limonaadi ajalugu

700. aastal tutvustati Aasia kultuurile suhkruga maitsestatud sidrunijooki. Sellest sai alguse limonaad.

1000. aastal jõudis too karastav suhkrujook Egiptusesse, kus talle lisati mett ja datleid.

1104. aastal leidus sidrunimahla vaat, et igal turul.

1676. aastal avati Pariisis Compagnie de Limonadiers, millest sai maailma esimene karastusjoogi tootja.

1833. aastal tutvustati maailmale gaseeritud limonaadi ja peale seda on limonaad püsinud üpriski muutumatult.

19. sajandi ­keskel alustati gaseeritud puuvilja- ja ­marjajookide hulgitootmist ning „limonaad“ muutus karastusjookide üldnimetuseks.


Limonaadi meelespea

Sidrunipuid kasutati algselt Vahemere aladel ilutaimedena

Suurema osa limonaade saab jaotada kahte kategooriasse: Filtreeritud (clear) limonaad ja filtreerimata (cloudy) limonaad.

Erinevates kultuurides juuakse kas filtreeritud või filtreerimata limonaadi. Harva esineb kahte kategooriat kõrvuti.

Filtreerimata limonaadi valmistatakse tavaliselt käsitsi ja see koosneb sidrunimahlast, veest ja magusainest (suhkur, mesi, siirup)

Filtreerimata limonaadi kuumutamisel saab ravida valusat kurku ja külmetust. See tuleneb joogis olevast suurest C-vitamiini kogusest.

Filtreeritud limonaadiks kutsutakse igasugust gaseeritud alkoholivaba jooki.

Kuna sidrunid ja suhkruroog on India loomulik saadus, siis esimesed sealsed limonaadid kannavad nime “nimbu pani”, mis tähendab sõnaotseses mõttes sidrunivett.

“Nimbu Panile” lisatakse tihti ka soola ja ingverit.

Sõna limonaad tuleb Prantsuse keelsest sõnast lemonade ja kannab sama tähendust üle maailma.

Limonaadi alkohoolne versioon kannab rahvusvahelist nimetust “hard lemonade”.

Filtreeritud limonaad koos õllega kannab nimetust “shandy”

Limonanat” valmistatakse piparmündist ja sidrunimahlast ning on väga populaarne just Kagu-Aasias.

Limeadeiks” kutsutakse limonaadi, mis on sidrunite asemel valmistatud laimi mahlast.

Üha rohkem kogub populaarsust alkoholivaba ja õllemaitseline jook “hops lemonade” ehk humalalimonaad.

Humalalimonaadi valmistamisel lisatakse magustatud tsitrusveele humalaid ja välditakse kääritusprotsessi.

Kui limonaad on olnud läbi aegade tugev alternatiiv alkohoolsele õllele ja mõdule, siis mõne aasta eest loodud humalalimonaad kinnitab end tänu vähendatud suhkrusisaldusele ja joogile omasele õllemaitsele selles valdkonnas veelgi.